Mănăstirea Lupșa se află în vârful Munților Apuseni, în județul Alba, și a fost reconsolidată în prezent, păstrându-și astfel bine amprentele istoriei și asigurându-i-se o durată de viață mai lungă.
Istoricul Mănăstirii Lupșa din satul Mănăstire:
Mănăstirea Lupșa are o vechime considerabilă, fiind construită în anul 1429 de către boierul Stanislav, aparținând familiei Lupșa. În decursul istoriei sale, a trecut prin numeroase vicisitudini, rezistând regimurilor totalitare și dominației Imperiului Habsburgic. În secolul al XVIII-lea, mănăstirea a fost amenințată cu demolarea, dar episcopul Petru Paul Aron a reușit să o declare monument istoric, salvându-i astfel existența. În 1820, a fost predată în administrarea Bisericii Greco-catolice, iar în 1948, a redevenit o mănăstire creștin ortodoxă.
Chiliile din jurul Mănăstirii, cu o vechime notabilă, au fost folosite în trecut ca școală și atelier de pictură bisericească, servind comunitatea locală.
Inițial construită doar cu altar și naos, mănăstirea a fost extinsă în 1810 cu turla și pronaosul. Icoanele din Mănăstirea Lupșa datează din secolul al XVII-lea.
Contact Mănăstirea Lupșa din satul Mănăstire, comuna Lupșa:
Tel: 0258-769-467
Adresa Mănăstirea Lupșa din satul Mănăstire, comuna Lupșa:
Localitate: satul Mănăstire, comuna Lupșa, județul Alba
Coordonate GPS: 46.37568 N, 23.17338 E
Cum se ajunge la Mănăstirea Lupșa:
Pentru a ajunge aici, se recomandă folosirea următoarelor drumuri naționale: DN 75 Turda-Baia de Arieș-Lupșa (70 km) sau DN 74 Alba Iulia-Zlatna-Abrud (70 km), DN 74A, Cămpeni (11 km), DN 75, Lupșa (15 km). Mănăstirea Lupșa se află în apropierea comunei cu același nume.