Mănăstirea Lupșa se află în vârful Munților Apuseni, în județul Alba, și a fost reconsolidată în prezent, păstrându-și astfel bine amprentele istoriei și asigurându-i-se o durată de viață mai lungă.

Istoricul Mănăstirii Lupșa din satul Mănăstire:
Mănăstirea Lupșa are o vechime considerabilă, fiind construită în anul 1429 de către boierul Stanislav, aparținând familiei Lupșa. În decursul istoriei sale, a trecut prin numeroase vicisitudini, rezistând regimurilor totalitare și dominației Imperiului Habsburgic. În secolul al XVIII-lea, mănăstirea a fost amenințată cu demolarea, dar episcopul Petru Paul Aron a reușit să o declare monument istoric, salvându-i astfel existența. În 1820, a fost predată în administrarea Bisericii Greco-catolice, iar în 1948, a redevenit o mănăstire creștin ortodoxă.

Chiliile din jurul Mănăstirii, cu o vechime notabilă, au fost folosite în trecut ca școală și atelier de pictură bisericească, servind comunitatea locală.

Inițial construită doar cu altar și naos, mănăstirea a fost extinsă în 1810 cu turla și pronaosul. Icoanele din Mănăstirea Lupșa datează din secolul al XVII-lea.

Contact Mănăstirea Lupșa din satul Mănăstire, comuna Lupșa:
Tel: 0258-769-467

Adresa Mănăstirea Lupșa din satul Mănăstire, comuna Lupșa:
Localitate: satul Mănăstire, comuna Lupșa, județul Alba

Coordonate GPS: 46.37568 N, 23.17338 E

Cum se ajunge la Mănăstirea Lupșa:
Pentru a ajunge aici, se recomandă folosirea următoarelor drumuri naționale: DN 75 Turda-Baia de Arieș-Lupșa (70 km) sau DN 74 Alba Iulia-Zlatna-Abrud (70 km), DN 74A, Cămpeni (11 km), DN 75, Lupșa (15 km). Mănăstirea Lupșa se află în apropierea comunei cu același nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *