Fără îndoială, mulți au auzit despre Mănăstirea Lainici de lângă Târgu-Jiu, o mănăstire de călugări situată în defileul Jiului, la aproximativ 30 de kilometri de reședința județului Gorj.

Numele Mănăstirii Lainici are o origine etimologică, cuvântul “lainici” provenind din limba greacă și însemnând “piatră”. Cei care au construit mănăstirea au considerat că acest nume este potrivit, întrucât aceasta reprezintă o adevărată “trecătoare prin munții de piatră”. Alții susțin că numele provine de la un trib geto-dac numit “Lailor”, cunoscut în secolele IV și V. Cu toate acestea, cercetătorii încă nu au reușit să stabilească cu exactitate originea numelui, rezultând o istorie relativ incertă.

Deși s-a căutat să se afle originile și, în special, data exactă a construcției Mănăstirii Lainici, cercetătorii nu au reușit să stabilească cu precizie această informație. Se spune că Nicodim de la Tismana a fost cel care s-a așezat într-o peșteră lângă locul actual al Mănăstirii Lainici și a reușit să aducă aici învățăturile creștine. Cu toate acestea, data exactă a construcției Mănăstirii Lainici este estimată în perioada 1812-1847.

Bine de știut: Mănăstirea Lainici este dedicată hramului “Intrarea în Biserica a Maicii Domnului”.

Principalele obiective de vizitat la Mănăstirea Lainici includ o copie a icoanei Facătoare de Minuni de pe Muntele Athos, adusă în anul 2006.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *