Când discutăm despre importanța Mănăstirii Cozia, putem spune că aceasta reprezintă o fereastră deschisă către trecutul nostru, o realitate trăită în prezent.

Cu autenticitatea sa înfățișării, Mănăstirea Cozia se afirmă ca o adevărată capodoperă a stilului bisericesc românesc. Cu peste 600 de ani de la construcția sa, mănăstirea a fost adăpost pentru sute de călugări și oameni de cultură, recunoscuți pentru lucrările și scrierile lor artistice. Forma sa arhitectonică, coloristica și sculptura în piatră au constituit subiectul numeroaselor cercetări artistice, transformând-o într-o veritabilă operă de artă. Sculpturile în lemn și picturile murale au inspirat numeroși poeți și povestitori, în special în scrierile lor istorice, mănăstirea fiind considerată un punct strategic pentru viitorul țării.

Anual, mii de turiști români și străini încearcă să-i deschidă porțile, fiind fascinați de farmecul său aparte și de trecutul său istoric, reflectat în numeroase opere de artă. Mănăstirea Cozia se găsește în apropierea Văii Oltului, pe drumul național Râmnicu Vâlcea – Sibiu, la 22 de kilometri de Râmnicu Vâlcea și 75 de kilometri de Sibiu, într-un peisaj muntos, înconjurată de păduri bogate de foioase și conifere.

Istoria Mănăstirii Cozia din Călimănești ne poartă înapoi la perioada domniei voievodului Țării Românești, Mircea cel Bătrân. De-a lungul timpului, și-au făcut simțită prezența în acest loc domnitori și patriarhi ecumenici celebri, precum Eremia al Constantinopolului și Chiril Lucaris, Macarie patriarhul Antiohiei, Nectarie, Paisie și Dosoftei al Ierusalimului. Alegerea amplasamentului a fost strategică, având în vedere siguranța conferită în Valea Oltului, fiind considerată și un punct strategic în lupta împotriva otomanilor și totodată un loc de înălțare spirituală pentru voievozii vremii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *