Hidrocentrala Porțile de Fier 1 se găsește în județul Mehedinți, în apropierea localității Gura Văii.
Lacul de acumulare Porțile de Fier 1 reprezintă cea mai amplă amenajare hidrotehnică de-a lungul Dunării și din România, fiind construit în spatele barajului de la Gura Văii, având o înălțime de 60,6 metri. Acest lac impresionant se întinde pe o lungime de 130 de kilometri, acoperind o suprafață medie de 700 de kilometri pătrați și având un volum mediu de 12 kilometri cubi.
Porțile de Fier este denumirea unui defileu de pe fluviul Dunărea, marcând granița dintre Serbia și România. În sensul larg, se referă la 134 de kilometri din cursul Dunării, iar în sensul restrâns, la barajul hidroelectric din apropierea orașului românesc Orșova. La est de Porțile de Fier, în apropiere de orașul Drobeta-Turnu Severin, se află Podul lui Traian. Fluviul separă de asemenea Munții Carpați de Balcani, iar o denumire alternativă românească pentru ultima parte este Clisura Dunării. În Serbia, defileul este cunoscut sub numele de Derdap, fiind un parc național, iar ultima secțiune se numește Derdapska klisura.
Datorită densității reduse a populației și gradului înalt de naturalitate, Parcul Natural Porțile de Fier devine tot mai important pentru activitățile recreative. Dominanța pădurii și izolarea ridicată față de influențele urbane contribuie la dezvoltarea activității din cadrul acestui parc.
În arealul parcului trăiesc specii de plante și animale de o importanță majoră atât pentru România, cât și pentru Europa. Specia Tulipa hungarica (laleaua cazanelor) este endemică, crescând pe abrupturile din zona Ciucaru Mare (Cazanele Dunării), fiind strict protejată de lege. Alte specii strict protejate includ Testudo hermanni boettgeri (broasca țestoasă de uscat), Vipera ammodytes (viperă cu corn), Canis lupus (lupul), Lacerta viridis (gusterul), Ruscus aculeatus (ghimpele), Campanula crassipes (clopoteii Cazanelor), Daphne laureola, Taxus baccata, și multe altele.
Bine de știut:
Pe malul lacului, găsiți opțiuni de cazare și terase liniștite, iar accesul în Parcul Național Porțile de Fier se realizează cu acordul Administrației Parcului.