Odată ce ai ajuns în Timișoara, nu poți să nu remarci grandoarea celei mai mari biserici – Catedrala Mitropolitană. Situată în centrul vechi al orașului, aceasta se poate impune prin dimensiunile sale destul de imense și prin liniile sale de o frumusețe nemaiîntâlnită.

Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost construită între anii 1936-1940, respectând planurile arhitecturale ale lui Ioan Troianescu. Ținând cont de frumusețea picturii și sculpturii sale, aceasta a fost declarată adevărata piesă de artă. Stilul său arhitectural se află la intersectia culturii romane cu cea bizantină, regăsindu-se astfel în interior bolți instelate, culori de la cele mai subtile nuanțe până la cele mai intense, dar și firișoare sub streșinile de ploaie.

Cel mai impunător turn al său are o înălțime de 83,7 metri, celelalte zece turnuri fiind de aceeași grandoare. Întreaga construcție a fost ridicată pe o suprafață de peste 2000 metri pătrați. Pentru a pătrunde în interiorul său, va trebui să treci prin pridvorul construit destul de înalt, cu douăsprezece trepte. Acesta este susținut cu șase stâlpi impunători din marmură.

Intrarea în catedrală se face prin trei uși din lemn masiv destul de frumos ornamentate și sculptate. De asemenea, catedrala prevede încă două uși laterale de intrare, în partea de nord și în cea de sud, la fel de frumos sculptate ca și cele de la intrarea principală. Turnul clopotniță se află situat deasupra pridvorului, de aici întregul oraș auzind sunetul clopotului ce vesteste în fiecare săptămână sărbătorile ortodoxe, chemând credincioșii la închinăciune.

Bine de știut:
Catedrala poartă hramul „Trei Ierarhi”.

Istoric Catedrala Mitropolitană din Timișoara:
Încă din 1956, au fost aduse moaștele Sf. Iosif cel Nou de la Partoș, fost Mitropolit al Timișoarei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *