Construită în perioada 1921-1923, Catedrala din Alba Iulia a servit drept loc de încoronare la data de 15 octombrie 1922. Denumirea a fost aleasă în semn de solemnitate, în amintirea încoronării suveranilor României Mari. Planurile catedralei au fost inspirate de crucea grecească, imitându-o aproape perfect. Frescele sale, realizate de Constantin Petrescu, sunt admirate zilnic de sute de turiști. Pe pereții catedralei sunt pictați regele Ferdinand și soția sa Maria, în ziua încoronării lor în acest lăcaș religios. Mobilierul și obiectele de decor respectă stilul brâncovenesc.

În curtea catedralei, nu poți să nu observi turnul clopotniță, înalt de peste 58 de metri, cu o cupolă sprijinită pe coloane. Ideea construirii catedralei a fost sugerată de Nicolae Iorga, în timpul discuțiilor aprinse despre încoronarea celor doi suverani. Astfel, dimensiunile catedralei nu sunt de neglijat, având o suprafață de aproximativ 750 mp și o înălțime de 40 de metri.

Chiar dacă reprezintă un loc de închinare, Catedrala Încoronării din Alba Iulia poartă povara istoriei statului român unit – instaurarea monarhiei. Prin urmare, toți cei care o vizitează pot deveni parte integrantă a demersului marilor evenimente de altădată.

Bine de știut:
Astăzi, Catedrala Încoronării din Alba Iulia găzduiește sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *