Când ne gândim la legendele din zona Branului, nu putem ignora Castelul Bran, care bântuie în aceste meleaguri și care este asociat cu figura lui Vlad Țepeș, cunoscut și ca Vlad Dracul.

Cu toate acestea, trebuie să subliniem că denumirea populară a castelului ca “Castelul lui Dracula” nu are un fundament istoric solid, deoarece Vlad Țepeș nu a locuit efectiv în acest castel și a făcut doar vizite foarte scurte în zonă.

Situat într-un peisaj fermecător, printre păduri de conifere, într-un mediu marcat de tradiții și obiceiuri rustice, Castelul Bran a devenit în timp o destinație cunoscută atât pentru turiștii din țară, cât și pentru cei din străinătate. A devenit un punct de atracție real, mai ales datorită conexiunii sale cu simbolul Contelui Dracula.

Castelul Bran este astfel o atracție turistică importantă, aducându-și contribuția la promovarea istoriei și culturii locale, dar și la păstrarea legendei lui Dracula în inimile vizitatorilor.

Castelul Bran
Castelul Bran

Locul în care este situat Castelul Bran se află între Munții Piatra Craiului și Bucegi, constituind astfel o trecătoare importantă pentru locuitorii și comercianții din țară. Astfel, amplasamentul său creează un cadru memorabil, caracterizat de un peisaj montan, bogat în specii de arbori cu frunze și conifere.

La intrarea în curtea Castelului Bran, veți observa un adevărat târg expozițional cu produse tradiționale românești și tradiții specifice zonei Bran, care vă vor incanta prin ospitalitatea comercianților și produsele autentice. Accesul în Castel se realizează conform programului afișat la intrare și presupune plata unei taxe de vizitare. Curtea Castelului găzduiește un parc de promenade, cu un lac în mijlocul său care oglindeste conturul impunător al Castelului.

Câteva date interesante:
În această zonă puteți participa la diverse obiceiuri tradiționale specifice anumitor perioade ale anului, cum ar fi sorcovitul pe 1 ianuarie, obiceiuri de Paște în martie și aprilie, urcarea oilor la munte în martie, măsurarea laptelui pe 25 aprilie, Olimpiada de vară de la Șirnea pe 24 iunie, Santilie pe 20 iulie, Târgul de vară de la Moeciu pe 25-26 iulie, Sf. Pantelimon pe 9 august, Focul lui Sumedru pe 25 octombrie, răvășitul oilor în octombrie, târgul de Sf. Arhangheli Mihail și Gavril pe 8 noiembrie, colindatul în Ajunul Crăciunului pe 24 decembrie și Crăciunul pe 25 decembrie.

Istoricul Castelului Bran este plin de evenimente interesante. Inițial, castelul a fost donat Reginei Maria ca semn de recunoștință pentru rolul său în realizarea Marii Uniri. Reconstructia castelului a avut loc în perioada 1920-1927, după care castelul a fost din nou donat, de data aceasta Principesei Ileana, care l-a deținut până în 1948. După acest an, castelul a fost preluat de regimul comunist și a fost lăsat în paragină pentru mai multe decenii. Abia în 1956, castelul a fost reconstruit, iar zidurile sale au găzduit un celebru muzeu de istorie și artă feudală pentru publicul larg.

Reconsolidarea majoră a castelului a început în timpul regimului comunist, în 1987, și a continuat până în 1993. Astfel, construcția se află în stadiul actual și poate fi vizitată și astăzi.

Program de vizitare:

1 octombrie – 31 martie

De marti pana duminica de la 9:00 la 16:00 (ultima intrare), iar luni de la 12:00 la 16:00 (ultima intrare)

1 aprilie – 30 septembrie

De marti pana duminica de la 9:00 la 18:00 (ultima intrare), iar luni de la 12:00 la 18:00 (ultima intrare)

Tarife:

1 ianuarie-30 iunie

  • Elevi: 15 lei
  • Grupuri de copii (minimum 20 pax): 10 lei
  • Studenti (in baza unui document): 30 lei
  • Adulti: 55 lei
  • Seniori (+65 ani, in baza unui document): 40 lei
  • Camerele de Tortura: 10 lei
  • Tunelul Timpului: 20 lei

1 iulie-31 decembrie

  • Elevi: 15 lei
  • Grupuri de copii (minimum 20 pax): 10 lei
  • Studenti (in baza unui document): 35 lei
  • Adulti: 60 lei
  • Seniori (+65 ani, in baza unui document): 45 lei
  • Camerele de Tortura: 10 lei
  • Tunelul Timpului: 25 lei

Mai multe informatii despre vizita gasiti pe Castelul Bran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *