Ioan Slavici s-a născut în comuna Siria, județul Arad, la 18 ianuarie 1848. Casa sa de naștere nu mai există, fiind demolată în jurul anului 1900, iar astăzi se cunoaște doar locul în care a fost construită.
Actuala Casă Memorială Ioan Slavici a fost inaugurată în 1950, la comemorarea a 25 de ani de la moartea sa. O machetă a casei natale se află expusă într-o vitrină din muzeu, reprezentând stilul caselor țărănești din zonă, cu acoperiș în două ape, învelit cu țiglă, având două camere și o tindă, datând din jurul anului 1780.
Colectia documentară expusă în muzeu este în mare parte rezultatul donației uneia dintre fiicele lui Ioan Slavici (Fulvia Struteanu) și a fiului acesteia, Alexandru Struteanu. Această colecție include cărți din opera scriitorului, ediții princeps, scrisori, ziare, reviste, fotografii și mobilier de epocă.
Expoziția muzeului este organizată pe mai multe teme, precum: Siria – mediul istoric și geografic, copilăria, școlile absolvite (Arad, Timișoara), studiile universitare, prietenii literare (Eminescu, Maiorescu, Cosbuc), consacrarea literară la Tribuna din Sibiu, activitatea sa pe tărâmul istoric și pedagogic, ultimii ani din viață, posteritatea sa, studii despre viața și activitatea poetului, traduceri din diverse lucrări, și realizări cinematografice bazate pe operele lui Slavici.
An de an, muzeul atrage sute de turiști, în special tineri, datorită informațiilor deosebite conservate aici.