Biserica Sf. Nicolae se găsește în orașul Roznov din județul Neamț și a fost construită între anii 1884-1892 de către colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu.
Clădirea are forma unei cruci cu brațe egale și este construită din piatră la exterior, conferindu-i o notă austera și de masivitate. Acoperișul înalt este dominat de o tură bulbata, specifică bisericilor rusești, și este bogat ornamentat cu trei șiruri de acolade în piatră, ale căror dimensiuni descresc spre baza turlei. Temelia înaltă a permis construirea unui subsol spațios, îndeplinind funcția de criptă funerară, în care sunt depuse mormintele familiei Roznovanu. Absidele laterale, de formă semicirculară, prezintă câte trei ferestre cu chenare de piatră în relief și timpane cu acolade trilobate.
Intrarea în biserică este solemnă, iar scările de piatră sunt deosebit de elegante. Prin pridvorul bisericii se intră direct în naosul spațios. Catapeteasma bisericii este una unică, fiind realizată la Moscova, din bronz aurit, între anii 1890-1892. Pictura în frescă a interiorului a fost realizată între anii 1913-1915 de către artistul Costin Petrescu.
Deosebit de autentice sunt și tablourile votive ale ctitorilor, care îi înfățișează pe colonelul Roznovanu, soția sa, Alexandrina Ruset Roznovanu, și fiul lor. Într-un iconostas din dreapta naosului se găsesc două icoane donate lui Roznovanu de către marele duce Pavel Alexandrovici și țarul Nicolae al II-lea. O altă icoană, îmbrăcată în argint, a fost donată de Leon Urusov, ambasador al Rusiei în mai multe țări europene. Printre cărțile de cult din patrimoniul bisericii se află și o Evanghelie din 1644, scrisă în slavonă.